over uzimet

Circulair bladlood, gemaakt in NL

Wij zijn een milieubewuste en innovatieve onderneming

OVER UZIMET

Gezuiverd en op maat

Uzimet maakt duurzaam bladlood dat wordt geproduceerd op basis van schroot, oud lood, dat wordt aangeleverd door metaalhandelaren. Na een kwaliteitscontrole wordt het oude lood gesmolten. Reststoffen, die voor Uzimet niet geschikt zijn om nieuw lood van te maken, gaan naar verwerkingsbedrijven. Die zetten deze om in metalen als messing, zink, tin, lood , antimoon en ijzer. Uzimet raffineert het vloeibare lood door onzuiverheden te verwijderen. Ook wordt een kleine hoeveelheid koper toegevoegd om het gewalste lood te laten voldoen aan de NEN-EN12588 norm. Uiteindelijk ontstaat er een blok authentiek lood, dat in onze walserij verder wordt verwerkt tot platen en rollen. Een kringloop van lood tot lood, volledig circulair.

Assortiment en markten

De core business van Uzimet is bladlood, dit maken wij al decennialang en hier ligt onze expertise. Wij maken gebruik van twee walsen met elk eigen unieke eigenschappen.
Hoofdzakelijk wordt ons lood in de bouw toegepast als loodslab in de spouw, onder een dak raam of -kapel en om een schoorsteen waterdicht te maken.
Door de hoge dichtheid en soortelijk gewicht is lood naast een bescherming tegen binnendringend water ook het perfecte materiaal om straling tegen te houden en om te gebruiken als ballast. In ziekenhuizen, tandartspraktijken en ruimtes met radioactieve straling is lood een onmisbaar materiaal.
Ook waar ruimte beperkt is biedt lood een effectieve oplossing. Voorbeelden zijn contra gewichten in zaagmachines, bruggen en de kiel van een boot.

Perfect te recyclen 

In welke vorm ons bladlood ook wordt verwerkt, het blijft een vrijwel perfect te recyclen materiaal. Zo kan uw bladlood eeuwen geleden op een kathedraal hebben gelegen en nog honderd jaar dienstdoen op een stadhuis. Bijna niets gaat verloren in deze vrijwel gesloten cyclus. Ook binnen onze productie kun we alle snij- en zaagresten opnieuw inzetten in het smeltproces. De milieuprestaties van bladlood zijn veel beter dan van alternatieve, waterkerende materialen in de bouw. In het verleden heeft een Levens Cyclus Analyse (LCA) van TNO dat reeds aangetoond en dat is opnieuw, in 2023, door LBP|Sight bekrachtigd.

Calder Group

Onze sterke marktpositie en uitstekende vooruitzichten zijn zeker ook te danken aan het feit dat we sinds 1998 onderdeel zijn van de internationaal opererende Calder Group. De samenwerking binnen de Calder Group  strekt zich uit tot onderlinge ondersteuning op het gebied van productie, grondstoffenaankoop en leveringsprogramma m.b.t. onze internationale klanten.

Wij recyclen meer dan
95%
Wij produceren per jaar
>16.000ton
Wij zijn actief in
10 landen
Wij bestaan meer dan
115 jaar

BLADLOOD _

Wellicht te imiteren maar niet
te evenaren!

Lees meer
over de voordelen
van lood

Elke vorm mogelijk

Lood is een zacht en flexibel metaal wat makkelijk gevormd kan worden.

Onbeperkt recyclebaar

Lood heeft het hoogste recycling percentage van alle metalen, er gaat nauwelijks iets verloren in de gesloten cirkel.

Duurzaam

Lood heeft een bewezen lange levensduur >50 jaar is eerder regel dan uitzondering. Met het lage smeltpunt van 327C en volledige productie vanuit scrap een duurzaam circulair metaal.

Waardevast

Door de bruikbaarheid van oud lood behoudt het altijd waarde en belandt er niks in het milieu.

CERTIFICATEN

De hoogste normen van milieubeheer en de gezondheid en veiligheid van werknemers.

Onze productiefaciliteiten zijn gecontroleerd en voldoen aan ISO 14001, ISO 45001, ISO 9001 (Milieu- Arbo- en Kwaliteitsmanagement systeem)