Circulair, Kwaliteit - ISO , , , ,

Levenscyclusanalyse van bladlood

Lood heeft als zwaar metaal een slechte reputatie als het gaat om duurzaamheid. Toch blijkt uit onze levenscyclusanalyse (LCA) dat de milieu-impact van bladlood als bouwmateriaal beperkt is. En dat komt niet alleen omdat bladlood wel 75 jaar meegaat.

In de bouw is er steeds meer aandacht voor verduurzaming van materialen. Zo komen er verschillende alternatieven voor lood op de markt, die minder impact moeten hebben op het milieu. Maar is dat ook echt zo?

LANGE LEVENSDUUR, VOLLEDIG CIRCULAIR

“Bladlood heeft over de gehele levensduur een veel lagere milieu-impact dan andere oplossingen, zoals kunststof, gerecycled kunststof of kunststof met aluminium”, zegt Susanne. “En dan heb ik het niet over een beetje, maar echt heel veel lager.” Aldus de onderzoekers van LBP|Sight, de organisatie die voor Uzimet de Levencyclusanalyse (LCA) heeft uitgevoerd.

PRODUCTKAART IN DE NATIONALE MILIEUDATABASE

Dankzij de LCA van LBP|Sight en Uzimet is er nu een productkaart voor bladlood beschikbaar in de Nationale Milieudatabase en rekeninstrumenten zoals GPR Materiaal. “Hiermee kunnen ontwikkelaars en architecten de milieukosten bepalen voor een gebouw en alles wat erbij hoort”, legt Susanne van LBP|Sight uit. “Via een schalingsformule kunnen ze de productkaart toepassen voor bladlood met een dikte van 0,75 tot 3,09 mm.”